Geen categorie

Deel 1 De verassende voordelen van zelf bouwen

Sinds we onze Spanje plannen met vrienden en kennissen bespreken, is het verrassend om te horen hoeveel mensen er zijn die dromen van een “eigen huis in Spanje”. Soms voor vakanties, maar ook om na het pensioen naar toe te verhuizen. 330 dagen zon is toch wel erg aantrekkelijk. 

Ga je dan een bestaand huis of appartement kopen via een makelaar? Koop je een nieuw huis van een projectontwikkelaar of ga je volledig in eigen beheer bouwen? Alle opties hebben hun voor- en nadelen. Het gaat te ver om hier nu heel gedetailleerd op in te gaan.  Wij hebben alle opties overwogen en hebben er uiteindelijk voor gekozen om in eigen beheer te bouwen. Volledig zelf bouwen schrikt in eerste instantie misschien af. Spanje is ver weg en gaat het dan allemaal wel goed? Hoe regel je dat daar, zonder dat je er ervaring mee hebt?  

In de praktijk blijkt dat goed op te lossen en zijn er verrassend veel voordelen: 

  • Precies het huis bouwen dat je wilt.   Uiteraard met inachtneming van de bouwregels in Spanje. Spaanse huizen zijn pittoresk, maar ook erg gesloten. Wij willen vaak wat meer binnen/buiten in een open Ibiza stijl. 
  • Veel meer zicht op de kwaliteit en materialen.   In het verleden werd er massaal gebouwd en werd er niet altijd op kwaliteit en bouwvoorschriften gelet. Ook projectbouwers nemen nu nog weleens de kortste weg en beknibbelen op kosten. Op het eerste gezicht ziet alles er mooi uit, maar we horen en zien ook veel problemen achteraf.  
  • Bouwkosten zijn beduidend lager in Spanje.  Voor het bedrag waar je in Nederland nog geen rijtjeshuis koopt, kun je in Spanje cq Mazarrón een complete villa op een ruim plot bouwen. 
  • Niet duurder dan kant en klaar kopen.  Okay, het budget kan wat oplopen omdat je al je wensen wilt verwezenlijken. Maar dat heb je ook als je een bestaand huis koopt en het gaat moderniseren. 
  • Alles is legaal, dus met vergunning.  In het verleden werd er niet zo gelet op de juiste vergunningen en vereisten. Veel is dan ook illegaal gebouwd en helaas zijn vele bouwers in de crisis van 2008 failliet gegaan. Inmiddels trekt de overheid de touwtjes strakker aan. Je zou kunnen stellen dat het nu net zo goed en strak geregeld is als in Nederland. 
  • Spanje leert je geduld te hebben.  Natuurlijk kennen we in Spanje het woord “mañana”, wat men daar dan ook regelmatig gebruikt. Belangrijk om te weten voor iedereen die gaat bouwen in Spanje, is dat het verkrijgen van een bouwvergunning wat tijd in beslag zal nemen. Anders dan in Nederland kan men niet op voorhand zeggen hoe lang dit zal duren.